Duurzame catering: verspilling bestrijden we samen

voorafjeAls je een cateraar uitzoekt, ga je af op referenties, een heldere offerte en een aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding. Dat is logisch. Of een cateraar duurzaam inkoopt (bijvoorbeeld geen plastic maar afwasbaar servies) en verstandig omgaat met restproducten, wordt door veel klanten minder belangrijk gevonden. Gelukkig is dit aan het veranderen.

Ria’s keuken gebruikt alleen maar servies dat afwasbaar is, of herbruikbaar. Ook kopen we (als dit mogelijk is) het liefst biologische producten in. Maar net zo belangrijk is hoe wij omgaan met verspilling van voedsel. Of liever: het tegengaan van verspilling. Vorig jaar lanceerde SIRE een mooie campagne die minder verspilling in de voedselbranche tot doel had. Consumenten zijn de grootste verspillers, zij gooien voor naar schatting voor € 2,5 miljard aan eetbaar (vast) voedsel per jaar weg. Dat is zo’n €340 per huishouden. Dat is niet alleen zonde van het eten, maar ook jammer van het geld. Om consumenten een beetje op weg te helpen ontwikkelde SIRE de website kliekipedia.nl. Op deze site kun je per ‘restjesingrediënt’ inspiratie opdoen voor een lekker gerecht.

Niet alleen consumenten, ook toeleveranciers, restaurants en productiebedrijven maken zich schuldig aan het weggooien van eetbaar voedsel. En cateraars? Wij natuurlijk ook. Maar dit proberen we bij Ria’s keuken flink tegen te gaan. Al is dat nog niet zo gemakkelijk als het lijkt.

Enkele jaren geleden besloot ik dat ik afnemers van de lokale voedselbank héél blij ging maken met heerlijke restanten. Met wat draaigrepen kon de voedselbank deze gemakkelijk omtoveren naar een volledige maaltijd. Daar dacht de manager van de voedselbank helaas anders over. Bereid voedsel mag niet worden aangeboden, omdat: ‘je weet nooit wat erin zit. Dan heb ik het niet over stinkkaas, maar bijvoorbeeld gif ofzo.  Je zult er maar een gek tussen hebben zitten’. Begrijpelijk, maar wel jammer.

Dus maken we tegenwoordig met klanten afspraken dat we het eten dat niet wordt genuttigd tijdens de lunch of het feestdiner, meegenomen wordt door de gasten (als deze dat willen). Duurzame catering wordt ook zakelijk steeds normaler. Voor één bedrijf maak ik zelfs alvast een paar extra (herbruikbare) bakjes klaar voor de telefoniste, omdat ik weet dat zij het thuis goed kan gebruiken. Omdat deze klanten weten dat het eten uiteindelijk meegenomen kan worden, hebben ze al tupperware en dergelijke klaarstaan. Na deze feesten gaan géén schalen voedsel de afvalbak in, en dat geeft echt een goed gevoel.

Natuurlijk zijn er ook klanten die geen restanten willen verdelen. Dat is ook prima. Want mijn buren houden erg veel van kliekjes. De vrijwillige brandweer, waar mijn vriend lid van is, weten ook wel raad met extra maaltijden. Kinderen uit mijn buurt zijn er als de kippen bij als er desserts over zijn. Zo zorgen we uiteindelijk samen voor minder verspilling. SIRE kan trots op ons zijn.

Leave a Reply

*

captcha *