Vakantie en Koningsdag recepten

Het is vakantie tijd en ook bijna Koningsdag. Dan is het leuk om wat grappige gerechtjes op tafel te zetten die bij jong en oud in de smaak vallen! Met onderstaande recepten verover je de harten en ze zijn ook nog eens gemakkelijk klaar te maken. Eet smakelijk!

 

  1. Gezellige pannenkoekrolletjes met vers fruit (rood, wit, blauw)

 

Ingrediënten

200 gr bloem
2 eieren
500 ml melk
snufje zout
boter om te bakken
Nutella chocopasta
Jam
Paar aardbeien
Paar stukjes peer

Paar bramen
Materialen

8 sateprikkers

 

Bereiding

Doe de bloem in een grote beslagkom en roer een snufje zout er door. Maak een kuil in het midden en breek de eieren er boven. Schenk ongeveer ¼ deel van de melk er bij en mix met een garde of mixer tot een glad beslag. Voeg al roerend de rest van de melk toe.

 

Verhit een beetje boter in een koekenpan en laat smelten. Schenk of schep wat beslag in de pan (ongeveer 1 soeplepel) en laat over de hele oppervlakte uitvloeien. Laat het beslag op middelhoog vuur stollen en beweeg dan zachtjes met de pan op en neer zodat je zeker weet dat de pannenkoek los zit.

 

Draai hem om en bak ook de andere zijde licht bruin. Herhaal dit totdat je ongeveer 4 pannenkoeken hebt en laat ze afkoelen. Besmeer 2 pannenkoeken met chocopasta en de andere 2 met jam. Rol ze voorzichtig op en snijd ze in plakjes. Rijg de pannenkoekrolletjes met het verse fruit aan de spiesen.

 

Wil je ze een dag van te voren klaar maken, besmeer de pannenkoeken en rol ze op en wikkel ze in folie en leg in de koelkast. Snijd ze pas op de dag zelf in stukjes en rijg ze aan de prikker.

Maak ze ook eens met poffertjes!

 

 

  1. Koningstompouce

 

Ingrediënten

3 velletjes (roomboter) bladerdeeg

75 gr poedersuiker

Paar druppels vloeibare kleurstof (bv van de xenos)

2 eierdooiers

50 gr suiker

25 gr bloem

Paar druppels vanille extract of een vanillestokje

250 ml volle melk

 

Materialen

Mixer of garde

Bakplaat met bakpapier

 

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien en snijd  uit elk velletje 6 rechthoekige stukken. Leg de stukjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in 15 tot 20 minuten krokant.

 

Klop ondertussen met een mixer of garde de eierdooiers, bloem en een klein beetje melk tot een gladde gele massa. Doe de rest van de melk in een pan en breng zachtjes aan de kook, voeg de suiker en vanille xtract of merg toe en roer totdat deze zijn opgelost. Geit dan beetje bij beetje de warme melk bij de eierdooiers en blijf ondertussen goed kloppen anders ontstaan er klonters. Giet alles terug in de pan en breng zachtjes aan de kook en laat het mengsel in een paar minuten indikken. Zet het vuur uit en laat de room onder af en toe roeren afkoelen.
Roer de poedersuiker met een paar druppels water tot een stevig mengsel. Het moet niet vloeibaar zijn maar nog wel smeerbaar. Voeg een paar druppels kleurstof toe en meng tot een egaal glazuur. Haal de krokante plakjes bladerdeeg uit de oven en besmeer de helft met het gekleurde glazuur. Schep op de andere helft de afgekoelde room en dek af met een geglazuurd plakje bladerdeeg. Serveer ze direct of bewaar ze tot gebruik in de koelkast

 

  1. Lekkere stevige Koningsdag burger

 

Ingrediënten

8 mini broodjes (met sesamzaadjes)

250 gr rundergehakt

1 eetl paneermeel

1 theel mosterd

1 eetl ketchup

1/2 theel gehaktkruiden

Klontje boter

Handje rucola of veld sla

4 cherrytomaatjes

2 plakjes cheddarkaas

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het gehakt samen met de mosterd, ketchup, paneermeel en gehaktkruiden door elkaar. Draai er 8 kleine bolletjes van die je platdrukt ter grootte van de minibroodjes. Verhit de boter in de pan en bak de hamburgertjes in 2 minuten bruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Leg ze daarna op een bakplaat. Snijd beide plakken cheddarkaas in 4 stukken en leg op de hamburgertjes. Zet ze 5 minuten in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is. Snijd ondertussen de broodjes door midden en beleg de onderzijde met wat sla. Leg op ieder broodje een mini hamburgertjes met kaas. Snijd de tomaatjes in plakjes en verdeel over de hamburgertjes. Dek af met de bovenzijde van de broodjes en steek er een tapasprikker is. Serveer eventueel met wat mayonaise of ketchup.

 

 

Leave a Reply

*

captcha *